Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του www.domainefoivos.com και για τη βελτίωση της online εμπειρία σας.

Αποκτώντας πρόσβαση στο www.domainefoivos.com αποδέχεστε και την χρήση των cookies.

Ο Αμπελώνας

Οι αμπελώνες του Κτήματος Φοίβος, πυρήνας του ιστορικού αμπελώνα της Κατωγής Κεφαλληνίας, αποτελούν την συνέχεια της ιστορικής διαδρομής του Κεφαλονίτικου κρασιού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Αμπέλια με ντόπιες αυτόριζες (προ-φυλλοξήρας, χωρίς αμερικάνικο υποκείμενο) ποικιλίες που φύονται από την εποχή του Ομήρου στη «χθαμαλή γη» της νοτιοδυτικής εσχατιάς του βασιλείου του Οδυσσέα, συνεχίζουν τη διαδρομή τους στους ιστορικούς χρόνους ως «αμπελόεσσα» γη της αρχαίας Πάλης, και φτάνουν στο σήμερα ως γηγενείς ποικιλίες που ακμάζουν σε ένα «ομηρικό» φυσικό περιβάλλον.

Στα 60 στρέμματα των ιδιόκτητων αμπελώνων του κτήματος που βρίσκονται στην περιοχή της Παλικής -στη μία από τις δύο μεγάλες αμπελουργικές ζώνες της Κεφαλονιάς- σε κάμπο που περικλείεται από μικρούς λόφους, στην περιοχή Βάτσα Κατωγής, καλλιεργούνται με ήπιες και βιοδυναμικές μεθόδους, σπάνιοι κλώνοι αρχαίων ποικιλιών, όπως Μαυροδάφνη, Μοσχάτο, Μοσχατέλα, Τσαούσι, Βοστιλίδι, Θειακό, Αρακλινό. Επιπρόσθετα, υπάρχουν και συνεργαζόμενοι αμπελουργοί στην ίδια περιοχή (με αμπελώνες περίπου 100 στρεμμάτων). Παράλληλα, το οινοποιείο διαχειρίζεται αμπελώνες στο ανατολικό τμήμα του νησιού, αλλά και στην περιοχή των Ομαλών, για την παραγωγή της επίσης φημισμένης τοπικής ποικιλίας Ρομπόλα Κεφαλληνίας.

Από τις παραπάνω ποικιλίες που καλλιεργούνται και ευδοκιμούν στα εδάφη της Παλικής, παράγονται δύο ΠΟΠ γλυκείς Οίνοι, η Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας, και το Μοσχάτο Κεφαλληνίας (που είναι γνωστό ιστορικά ότι είχαν κατακτήσει μονοπωλιακά την ενετική αγορά μετά το 1500) καθώς και δύο ΠΓΕ Οίνοι Μαντζαβινάτων (λευκός και ερυθρός).

Φωτογραφίες από τον αμπελώνα